ΗΠΑ: Καρχαρίες από την Καραϊβική στις ακτές της Νέας Υόρκης λόγω κλιματικής αλλαγής

ΗΠΑ: Καρχαρίες από την Καραϊβική στις ακτές της Νέας Υόρκης λόγω κλιματικής αλλαγής

Η άνοδος στη θερμοκρασία των ωκεανών αλλάζουν καθοριστικά το τοπίο διαβίωσης των θαλάσσιων πλασμάτων  – Τι υποστηρίζουν ερευνητές για το φαινόμενο

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι οι περιβαλλοντκές μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής προκαλούν ευρέως ιδιαίτερη ανησυχία, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Στον κατάλογο των μεταβολών βέβαια, έρχεται τώρα να προστεθεί και η διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αφού ερευνητές διαπιστώνουν ότι καρχαρίες της Καραϊβικής μεταναστεύουν στα βόρεια των εξαιτίας της υπερθέρμανσης των υδάτων στην περιοχή.

Πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι στις ακτές της Νέας Υόρκης κολυμπούν το τελευταίο διάστημα μαυροπτέρυγοι υφαλοκαρχαρίες. Το γεγονός ανησύχησε την τοπική κοινότητα, καθώς τα άλλοτε ψυχρά νερά της περιοχής υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν καρχαρίες, οι οποίοι μάλιστα συνιστούν και απειλή για τους κολυμβητές.

Τα ζεστά νερά της Καραϊβικής  είναι το φυσικό περιβάλλον για τους μαυροπτέρυγους υφαλοκαρχαρίες, ένα σπάνιο είδος καρχαριών. Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι τους «έσπρωξαν» στα βόρεια. Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία των υδάτων βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα περβάλλον ιδανικό για την μετεγκατάστασή τους, καθώς η άνοδος της θερμοκρασία στις θάλασσες της Κεντρικής Αμερικής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στις ακτές της Νέας Υόρκης 14 επιθέσειςαπό καρχαρίες, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποιος θάνατος, σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς οργανισμού καταγραφής επιθέσεων από καρχαρίες. «Η κλιματική αλλαγή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση καρχαριών στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο», επισημαίνει ο ερευνητής, Κρις Πάπαρο. «Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στις θάλασσες, τόσο περισσότερους πληθυσμούς ψαριών θα βλέπουμε στα βόρεια τμήματα του πλανήτη», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στο θαλάσσιο οικοσύστημα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τους νεαρούς καρχαρίες, μειώνοντας την ικανότητά τους να παραμένουν για αρκετό χρόνο σε ψυχρά ύδατα. Πρόκειται για μία μέθοδο που εφαρμόζουν προκειμένου να προστατευθούν από αρπακτικά, όπως μεγάλα ψάρια και άλλους μεγαλύτερους καρχαρίες.

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια