Η «κατάρα» των Τεμπών – Από τους 6 φιλάθλους του ΠΑΟΚ και τους 21 μαθητές στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων

Η «κατάρα» των Τεμπών – Από τους 6 φιλάθλους του ΠΑΟΚ και τους 21 μαθητές στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων

Μαύρος Μάρτιος ξημέρωσε για την Ελλάδα να βιώνει μία ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη με 57 μέχρι στιγμής νεκρούς εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί μόλις 14. Οι φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών επιβεβαιώνεται μιας και ακόμη συγγενείς επιβατών δηλώνουν τους ανθρώπους τους ως αγνοούμενους.  

Πρόκειται για μία περιοχή όπου κατά το παρελθόν έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί συνάνθρωποι μας, από τους έξι φίλους του ΠΑΟΚ αλλά και τους 21 μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στην κοιλάδα του «θανάτου» το 1999 και το 2003 αντίστοιχα.

Το δυστύχημα με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

4 Οκτωβρίου 1999. Ο χρόνος σταμάτησε για πάντα για έξι οικογένειες φιλάθλων του ΠΑΟΚ δύο περίπου χιλιόμετρα πριν τα διόδια των Τεμπών. Ένα πούλμαν που μετέφερε 77 φιλάθλους του ΠΑΟΚ, που επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη μετά τον εκτός έδρας αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ,  εξετράπη και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα, κατά τη διάρκεια προσπέρασης.

Το λεωφορείο κατέληξε σε χαντάκι και έξι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι νεκροί οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν οι Χαράλαμπος Ζαπουνάκης, ετών 20, Δημήτριος Ανδρεαδάκης, ετών 25, Χριστίνα Τζιόβα, ετών 18, Αναστάσιος Θέμελης, ετών 22, Γεώργιος Γκανάτσιος, ετών 17, Κυριάκος Λαζαρίδης, ετών 17. Νεκρός επίσης ανασύρθηκε και ο 68χρονος οδηγός του μικρού φορτηγού Αστέριος Αγκζιώτης. Στο σημείο στήθηκε μνημείο για να θυμίζει την τραγωδία.

354286787f1e4d2a9f1046674aa8fbe1

Πριν από λίγα χρόνια, ο Ηλίας Βλαχόπουλος, μέλος του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Κορδελιού, που επέβαινε στο μοιραίο πούλμαν, θυμήθηκε στον «Arena 89,4:»:

«Δεν μπορούν να ξεχαστούν, σου μένουν μια ζωή. Γυρνούσαμε από την Αθήνα, κοιμόμασταν γιατί ήταν πέντε παρά ξημερώματα. Το ασθενοφόρο ήρθε γρήγορα, αλλά ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Μέσα στον ύπνο….Οι πέντε ήταν στον πάνω όροφο. Ήμουν δυο θέσεις πίσω από τον Ανδρεαδάκη στον κάτω όροφο…Ο οδηγός είχε βάλει τον γιο του. Μιλούσαμε με τον οδηγό και του είπαμε αν είσαι κουρασμένος πάρε τηλέφωνο να στείλουν έναν άλλο. Ξεκινήσαμε με τον κανονικό οδηγό και στο δρόμο άλλαξε. Ήταν να γίνει. Το πανό εκείνο το έχουμε στο σύνδεσμο και δεν το βγάζουμε. Έχει αίματα πάνω, με αυτό σκεπάσαμε τα δυο παιδιά. Το έχουμε και δεν το βγάζουμε. Ισχύει ότι περνούν οπαδοί άλλων ομάδων και βάζουν δικά τους κασκόλ επάνω στο μνημείο των οπαδών. Και αυτοί οπαδοί είναι όπως και εμείς…».

Όταν κόπηκε το νήμα της ζωής των 21 μαθητών από το Μακρυχώρι Ημαθίας

Κυριακή 13 Απριλίου 2003, 19:30 το απόγευμα. Ένα πούλμαν που μετέφερε 49 μαθητές και καθηγητές επέστρεφε στο Μακρυχώρι Ημαθίας μετά από σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Την στιγμή που το πούλμαν βρισκόταν στην Κοιλάδα των Τεμπών με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο 388 χλμ Λάρισας – Θεσσαλονίκης ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα ένα φορτηγάκι που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου.

Ξαφνικά ο οδηγός του μικρού φορτηγού έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Τα νοβοπάν έκοψαν στα δύο το τουριστικό λεωφορείο. Οι στιγμές χαράς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετετράπησαν σε κραυγές πόνους και εκκλήσεις για βοήθεια. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 21 νεκροί μαθητές που έχασαν ακαριαία τη ζωή τους και άλλοι εννέα που τραυματίστηκαν. 

526527

Στο σημείο της τραγωδία έσπευσαν σωστικά συνεργεία με τους άνδρες της ΕΜΑΚ να επιχειρούν πάνω από δύο ώρες προκειμένου να απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια νεκρούς και τραυματίες. Ο οδηγός του του φορτηγού οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα ενώ και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Παράλληλα το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο εξαιτίας παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία τουλάχιστον τρεις μήνες πριν το μοιραίο δυστύχημα. 

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, στη δίκη που ακολούθησε οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε ενώ ο οδηγός του φορτηγού καταδικάστηκε  σε κάθειρξη 15 ετών. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Όμως η τραγωδία δεν σταμάτησε εκεί. Στις 4 Ιουλίου 2022, ένας 35χρονος που είχε σωθεί από το τροχαίο δυστύχημα έβαλε τέλος στη ζωή του καθώς αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του. Ήταν ένας εκ των τεσσάρων μαθητών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική. Ο 35χρονος δεν ξεπέρασε ποτέ τον τραγικό θάνατο των συμμαθητών του και από τότε αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα.

Οι 21 άτυχοι μαθητές

  1. Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16
  2. Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16
  3. Περιστερά Ι. Ουστά – Ετών 16
  4. Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16
  5. Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15
  6. Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16
  7. Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16
  8. Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16
  9. Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16
  10. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16
  11. Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16
  12. Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16
  13. Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15
  14. Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16
  15. Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16
  16. Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16
  17. Αθανάσιος Μαρκανταράς – Ετών 16
  18. Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16
  19. Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16
  20. Δημήτριος Θ. Σίγγας – Ετών 16
  21. Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15

πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια