Κοριοί σε στρώματα, ρούχα, κρεβάτια: Πως θα τους καταλάβετε και τι να κάνετε για να τους εξαφανίσετε

Κοριοί σε στρώματα, ρούχα, κρεβάτια: Πως θα τους καταλάβετε και τι να κάνετε για να τους εξαφανίσετε

Πρόκειται για παρασιτικά έντομα. Είναι αιμομυζητικά και άπτερα. Μπορεί να τα συναντήσει κανείς σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι γνωστά από πολύ παλιά. Ο κοριός είναι ένα έντομο, το οποίο είναι μεγέθους τεσσάρων έως επτά εκατοστών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πάρα πολλά είδη.

Όμως, δύο παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς ιατρικής. Οι κοριοί παρασιτούν τον άνθρωπο, το είδος Cimex lectularius (κοινός κοριός ή κοριός του κρεβατιού: bedbug) και το είδος Cimex hemipterus (κοριός των τροπικών). Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Μεταδίδουν οι κοριοί ασθένειες;

Οι κοριοί δεν έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα ως προς τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων. Μπορούν όμως να μεταφέρουν μηχανικά διάφορους μικροοργανισμούς όταν στο περιβάλλον υπάρχουν μολυσμένα άτομα. Διαπιστώθηκε στις ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση). Στις Αφρικανικές χώρες όμως έχει καταγραφή μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β με τους κοριούς και για άλλα παθογόνα, όπως της λέπρας και της λεϊσμανίασης (καλά-αζάρ).

Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα ενώ το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους αλλεργική αντίδραση με έντονο πρήξιμο, ναυτία ή και εμετό. Συνήθως τα τσιμπήματα στον άνθρωπο είναι πολλά στη σειρά δημιουργώντας μια γραμμή σα «γαζί». Το τσίμπημα πολλές φορές περνάει απαρατήρητο, ενώ άλλες φορές λόγω αλλεργικής αντίδρασης στο σάλιο του κοριού, εμφανίζεται στο σημείο τσιμπήματος κοκκινίλα και πρήξιμο και προκαλείται φαγούρα.

Αυτά τα τσιμπήματα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος όπως έκζεμα, ecthyma και lymphanigitis. Ο κοριός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένο σπίτι. Έχουν αναφερθεί επιδράσεις όπως άγχος, αϋπνία και συστημικές αντιδράσεις. Έτσι, η παρουσία κοριών δε μπορεί να είναι αποδεκτή σε οποιονδήποτε χώρο και η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνεται άμεσα.

Τι είναι γνωστό γι' αυτούς

– Είναι νυκτόβιο έντομο, μετακινείται γρήγορα και δραστηριοποιείται τη νύκτα όταν τα θύματά του κοιμούνται ενώ την ημέρα κρύβεται σε στρώματα, κρεβάτια, ξύλινα έπιπλα, πίνακες, φθαρμένες ταπετσαρίες, σχισμές, ρωγμές τοίχων και πατώματος.
– Τρέφεται αποκλειστικά με αίμα (αιμομυζητικό έντομο). Μυζά συνεχόμενα για 3-10 λεπτά ή και περισσότερο με τα στοματικά στοματικά του μόρια με τα οποία μυζά αίμα και ταυτόχρονα εκχέει αντιπηκτικές ουσίες.
– Τα αποχωρήματά του είναι αιματώδη λόγω της μύζησης αίματος και φαίνονται μερικές φορές σαν στίγματα στα κλινοσκεπάσματα.
– Οι κοριοί διαθέτουν αδένες οι οποίοι εκλύουν μία χαρακτηριστική οσμή. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση κοριών.

Τι άλλο είναι γνωστό γι' αυτούς

– Το νύγμα του είναι αρκετά επώδυνο και προκαλεί κυκλικό ερύθημα σαν φουσκάλα που περνάει όμως γρήγορα, συνήθως μέσα σε 24 ώρες.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γαζώματος πάνω στο σώμα από νύγματα του κοριού.
– Τσιμπάει τα ακάλυπτα σημεία του σώματος όταν το θύμα κοιμάται και δεν μπορεί να αντιδράσει.
– Αντέχει πολύ καιρό χωρίς να τραφεί, από 6 μήνες έως και 1,5 έτος.
– Οι κοριοί κατά τη διάρκεια αντίξοων κλιματικών συνθηκών ή έλλειψης τροφής βρίσκονται σε διάπαυση. Μία κατάσταση όπου ο μεταβολισμός τους υπολειτουργεί και τους βοηθάει να επιζήσουν μέχρι να “ξυπνήσουν” μέσω διάφορων ερέθισμάτων όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ύπαρξη θερμόαιμου οργανισμού στο χώρο και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή και να τραφούν.

Μέτρα έναντι των κοριών

– Συγκεντρώνουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα, καλύμματα, κουρτίνες, κ.λπ. τα πλένουμε σε μεγάλη θερμοκρασία (άνω των 50 οC) και συνέχεια τα στεγνώνουμε σε θερμοκρασία άνω των 60 οC για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών.
– Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα υψηλής απορροφητικότητος στα καταφύγια των κοριών για να απομακρύνουμε κοριούς και αλλεργειογόνους παράγοντες όπως τα αποχωρήματά τους. Επίσης ενδείκνυται η σκούπα ατμού, με την οποία μπορείτε να καθαρίσετε χαλιά, έπιπλα και κουρτίνες.
– Απομακρύνετε το κρεβάτι από τον τοίχο διότι οι κοριοί ζουν σε ρωγμές και χαραμάδες, ενώ κάτω από τις ταπετσαρίες αφήνουν τα αβγά τους.
– Μια αποτελεσματική μέθοδος είναι η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων γύρω από το κρεβάτι μας. Για παράδειγμα ταινίες διπλής όψης ή κάποιου άλλου κολλώδους υλικού περιμετρικά γύρω από το πλαίσιο του κρεβατιού, λεκάνες με ελαιούχα ή κολλώδη υγρά και κολλώδης παγίδες σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για τα τρωκτικά είναι γενικότερα τρόποι που μπορούν να κρατήσουν μακριά τους απρόσκλητους επισκέπτες κατά την διάρκεια της νύχτας.
– Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε έντονο πρόβλημα, τοποθετήστε στα πόδια του κρεβατιού πιατάκια με αιθέριο έλαιο teatree δημιουργώντας ένα προστατευτικό «πλαίσιο».

Κι άλλα μέτρα έναντι των κοριών

– Μαζεύουμε τους κοριούς που βλέπουμε ότι απέμειναν χρησιμοποιώντας κολλητικές ταινίες.
– Κλείνουμε με σιλικόνη σχισμές και ρωγμές σε πατώματα, τοίχους, κάσες, που θεωρούμε οτι είναι καταφύγια κοριών.
– Εφαρμόζουμε πρόγραμμα καταπολέμησης κοριών χρησιμοποιώντας ειδικά εντομοκτόνα με ψεκασμό με συνδυασμένη χρήση κατάλληλου προνυμφοκτόνου και ακμαιοκτόνου σκευάσματος. Τα υπολειμματικά εντομοκτόνα (συνήθως αυτά που περιέχουν πυρεθρίνη) εφαρμόζονται σε ρωγμές και σχισμές, όπου οι κοριοί κρύβονται. Αυξημένη διείσδυση του εντομοκτόνου μέσα σε ρωγμές και σχισμές μπορεί να επιτευχθεί εάν η συσσωρευμένη βρωμιά και τα υπολείμματα πρώτα αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα. Ψεκάζουμε προσεκτικά στις θέσεις που κρύβονται οι κοριοί. Σε έντονες προσβολές χρειάζεται επανάληψη του ψεκασμού μετά από ένα μήνα Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα που ψεκάζονται κλείνονται σε ειδικές θήκες (πλαστικές σακούλες) για μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν επιβάλλεται να καθαρίζονται προσεκτικά. Μετα απο κάθε ψεκασμό χρειάζεται καλός αερισμός του χώρου. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να εκτελεστούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. (Απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ψεκασμοί σε διάστημα 21 ημερών).

Τα υπόλοιπα μέτρα έναντι των κοριών

– Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης και λιγότερο τοξικός από την χρήση χημικών μέσων είναι οι κρύσταλλοι σιλικόνης. Αλέστε κρυστάλλους σιλικόνης και εφαρμόστε την σκόνη σε διάφορα σημεία που θεωρείτε εστίες στο δωμάτιο σας. Βάλτε λίγο στο στρώμα σας, γύρω από το κρεβάτι και κατά μήκος του τοίχου. Τα έντομα θα έρθουν σε επαφή με την σιλικόνη και αυτή θα τα αφυδατώσει, προκαλώντας τους τον θάνατο. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με αυτή την μέθοδο διότι παρότι είναι μια φιλικότερη μέθοδος από τα εντομοκτόνα, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να εισπνεύσετε την σιλικόνη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μια φυσική ουσία που ονομάζεται Διατομική γη και η οποία έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως οι κρύσταλλοι σιλικόνης, αλλά είναι ασφαλής η έκθεση σε αυτή και δεν είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα σας.
– Χρησιμοποιούμε ειδικά καπνογόνα παρασιτοκτόνα με τα οποία μπορεί να γίνει απολύμανση σε όλο το σπίτι.

Τα εντομοαπωθητικά

– Ένα πολύ καλό φυσικό εντομοαπωθητικό για τους κοριούς είναι επίσης το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αναμιγνύουμε 4 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας με 120ml περίπου νερό και έχουμε ένα μείγμα με το οποίο μπορούμε να ψεκάζουμε τόσο το σώμα μας όσο και τα ρούχα μας, τα σκεπάσματά μας και ό,τι άλλο επιθυμούμε. Μπορούμε ακόμα να το χρησιμοποιήσουμε για το τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων ή να ψεκάζουμε τα ρούχα σας όταν τα σιδερώνουμε.

Σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το μείγμα άμεσα, αντί για νερό βρύσης βάζουμε απεσταγμένο νερό και προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βότκας. Λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορούμε να ρίξουμε και την ώρα που κάνουμε αφρόλουτρο, προκειμένου το δέρμα μας να μυρίζει εύμορφα για μας και εντελώς απωθητικά για τους κοριούς. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς. Παίρνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντα, προσθέτουμε και λίγο δεντρολίβανο, τα βάζουμε σε τούλινα σακουλάκια και οι κοριοί εξαφανίζονται. Στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε κλωναράκια ευκάλυπτου και μερικά γαρίφαλα (το μπαχαρικό).

Τα υπόλοιπα εντομοαπωθητικά

– Άλλο ένα καλό μείγμα με αιθέρια έλαια είναι το εξής: Αναμιγνύουμε πολύ καλά σε ένα μπουκάλι 1 φλιτζάνι νερό, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Με το περιεχόμενο ψεκάζουμε αντίστοιχα ό,τι θέλουμε.
– Στην απώθηση των κοριών βοηθά επίσης η κατανάλωση σκόρδου, καθώς δεν αντέχουν τη μυρωδιά του.

Πηγή: enimerotiko

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια