Κορονοϊός: Γυναίκα 33 ετών το 2ο κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη – Είχε επιστρέψει από Ντουμπάι

Κορονοϊός: Γυναίκα 33 ετών το 2ο κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη – Είχε επιστρέψει από Ντουμπάι

Eπιβεβαιώθηκε από τον ΕΟΔΥ το δεύτερο κρούσμα με ινδική μετάλλαξη κορονοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοινωση πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, που εντοπίστηκε με την ινδική -ιδιαίτερα μεταδοτική- μετάλλαξη. Η 33χρονη ζει στην Αττική και είχε επιστρέψει από Ντουμπάι στις 4 Απριλίου, έχοντας ωστόσο αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος».

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια