Μάνα και γιος παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΙΚΑ και εκβίαζαν καταστηματάρχες

Μάνα και γιος παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΙΚΑ και εκβίαζαν καταστηματάρχες

Τα στοιχεία τους δημοσιοποιήθηκαν με εισαγγελική εντολή – Σύμφωνα με τη δικογραφία είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από τα θύματά τους τουλάχιστον 19.000 ευρώ, ενώ από την έρευνα της αστυνομίας εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις εξαπάτησης, πλαστογραφίας και αντιποίησης σε βάρος αλλοδαπών ιδιοκτητών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,, τα στοιχεία ταυτότητας δύο Ελλήνων οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μία μητέρα τον γιο της οι οποίοι εισέρχονταν σε καταστήματα ένδυσης ιδιοκτησίας αλλοδαπών, στο κέντρο της Αθήνας και υποδυόμενοι τους υπαλλήλους Ασφαλιστικού Ιδρύματος, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της μη επιβολής προστίμου, για υποτιθέμενες παραβάσεις που διαπίστωναν κατά τον «έλεγχο» στο εκάστοτε κατάστημα. Τα δύο άτομα συνελήφθησαν στις 13-5-2021 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας ΟμονοίαςΠρόκειται για τους:

1. ΜΠΕΚΙΑΡΗ Σπυρίδωνα του Γεωργίου και της Μαγδαληνής, γεννηθέντα την 11-8-1990 στο Μαρούσι,

ekviastis_1
ekviastis

2. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Μαγδαληνή του Σπυρίδωνα και της Θεοφανίας, γεννηθείσα την 19-4-1968 στην Αυστραλία

ekviastria

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5202302 του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος μητέρας και γιου  στο protothema.gr «κληθήκαμε να απολογηθούμε για 4 πλημμεληματικές πράξεις και για το κακούργημα της εκβίασης κατ' επάγγελμα. Αντιμετωπίσαμε ένα δύσκολο κατηγορητήριο, πλην όμως ο κ. Ανακριτής και ο εισαγγελέας αξιολογώντας τις καταθέσεις, τα στοιχεία της δικογραφίας τις απολογίες τα στοιχεία που προσκομίσαμε, έκριναν πως οι εντολείς μου δεν πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή προσωρινά και αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι εντολείς μου δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν την οικονομική ζημία των παθόντων».
Υπενθυμίζεται πως οι δράστες είχαν καταφέρει να αποκομίσουν από τα θύματά τους τουλάχιστον 19.000 ευρώ, ενώ από την έρευνα της αστυνομίας εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις εξαπάτησης, πλαστογραφίας και αντιποίησης σε βάρος αλλοδαπών ιδιοκτητών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός εκ των θυμάτων σύμφωνα με την οποία
«Από το 2016 είμαι ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ρουχισμού στην οδό Σοφοκλέους. Στις 13 Μαϊου 2021 ενώ βρισκόμουν στο κατάστημά μου ήρθαν δυο άτομα ένας άνδρας και μια γυναίκα οι οποίοι μου είπαν ότι εργάζονται στο και η γυναίκα μου έδειξε μια κάρτα η οποία ανέγραφε “ΙΚΑ”. Στη συνέχεια με ρώτησαν αν εργάζομαι στο κατάστημα και όταν τους είπα ότι είναι δικό μου με ρώτησαν αν έχω άλλους εργαζόμενους και μετά μου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τα βιβλία μου και αν είναι καταχωρημένοι οι υπάλληλοι και οι ώρες τους, απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα στείλουν την επιθεώρηση εργασίας και άλλες υπηρεσίες για να μου επιβάλουν πρόστιμα. Εγώ έχω κανονικά του υπαλλήλους μου στα βιβλία και τότε η γυναίκα έβγαλε ένα μπλοκ με έγγραφα και μου ζήτησε τα βιβλία του ΙΚΑ από τα οποία άρχισε να γράφει στο μπλοκ τα ονόματά μας ενώ και οι δυο μου έλεγαν ότι θα μου κόψουν πρόστιμο το οποίο θα ήταν μεγάλο και ότι θα έπρεπε να κλείσω το μαγαζί για δέκα ημέρες. Τους παρακάλεσα να μην μου κόψουν πρόστιμο γιατί δεν είχα κάνει κάποια παράβαση και τότε μου ζήτησαν λεφτά για να το γλιτώσω. Έβγαλα αρχικά εκατό ευρώ να τους δώσω και μου είπαν ότι δεν έφταναν ενώ στη συνέχεια αύξησα διαδοχικά το ποσό κατά 50 ευρώ ζητώντας κάθε φορά να με λυπηθούν γιατί δεν έχω πολλά χρήματα και τελικά όταν έφθασα στα 300 ευρώ μου είπαν εντάξει, τα πήραν και αφού υπέγραψα σε ένα χαρτί που μου έδειξαν έφυγαν».

Το οικογενειακό δίδυμο των δραστών «χτυπούσε» κυρίως καταστήματα ρουχισμού αλλοδαπών επιχειρηματιώνΧαρακτηριστική είναι και άλλη μια κατάθεση θύματος το οποίο ανέφερε«Βρίσκομαι στην Ελλάδα 17 χρόνια, γνωρίζω και κατανοώ την Ελληνική Γλώσσα. Είμαι ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ένδυσης και υποδημάτων που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους στην Αθήνα. Στις 12 Μαϊου 2021 προσήλθαν στο κατάστημά μου ένας άνδρας και μια γυναίκα οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι υπάλληλοι του ΙΚΑ και ότι θα προβούν σε έλεγχο στο κατάστημα. Μάλιστα η γυναίκα μου υπέδειξε μια ταυτότητα στην οποία αναγραφόταν ο τίτλος “ΙΚΑ” και ένα ονοματεπώνυμο που δεν καταλάβαινα. Αφού τους ανακοίνωσα ότι είμαι ο ιδιοκτήτης με ρώτησαν πόσα άτομα δουλεύουμε στο κατάστημα. Εκείνη τη στιγμή βρισκόμασταν στο κατάστημα τρία άτομα, ήτοι εγώ ο αδερφός μου και ένας υπάλληλος, οι οποίοι είμαστε όλοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κανονικά. Επίσης εντός του καταστήματος βρισκόταν δυο πελάτες οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει και αποχώρησαν ξαφνικά. Τότε οι δυο μου δήλωσαν σε αυστηρό ύφος ότι θα μου κόψουν πρόστιμο 23.000 ευρώ και ότι θα κλείσει το μαγαζί για δέκα ημέρες διότι αυτά τα δυο άτομα που αποχώρησαν δούλευαν στο κατάστημά μου. Εγώ τους είπα ότι δεν δούλευαν και τους εξηγούσα πως ήταν απλοί πελάτες. Η γυναίκα τότε έβγαλε ένα μπλοκ και ξεκίνησε να μου γράφει την βεβαίωση για το πρόστιμο και τότε ο άνδρας μου είπε να τους δώσω μερικά χρήματα ώστε να μην τους γράψω. Εγώ φοβήθηκα και μάζεψα αμέσως 1000 ευρώ τα οποία δεν του αρκούσαν και μου ζήτησε και άλλα ζητώντας παράλληλα από τη γυναίκα να συνεχίσει κανονικά το πρόστιμο. Τότε εγώ πήγα και έφερα άλλα 800 ευρώ. Τότε ο άνδρας είπε στη γυναίκα να σταματήσει την κλήση ζητώντας μου ξανά άλλα 200. Εγώ τους είπα ότι δεν έχω και τότε η γυναίκα σταμάτησε να γράφει και έφυγαν με τα χρήματά μου».

ekthesi3
ekthesi2
ekthesi

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια