Τα ωραιότερα υποκοριστικά για γυναικεία και αντρικά ονόματα

Τα ωραιότερα υποκοριστικά για γυναικεία και αντρικά ονόματα

Γυναικεία ονόματα

Αγλαΐα: Ένα από τα πιο παρεξηγημένα γυναικεία ονόματα που, αν και σημαίνει λαμπερή και όμορφη, είναι μία από τις επιλογές που αποφεύγουμε για κύριο όνομα. Γι’ αυτό, προτιμήστε τα Άγκυ και Αίγλη. Το παιδί θα σας ευχαριστεί!

Ανατολή: η παραλλαγή σε Ναταλία είναι τόσο ωραία όσο η πραγματική ανατολή του ηλίου (γιατί το όνομα ομολογουμένως δεν είναι το ίδιο γοητευτικό!). Ας μην ξεχνάμε ότι παραπέμπει και σε γνωστές βαφές αυγών…

Αργυρώ: προέρχεται από το επίθετο αργυρός, δηλαδή ασημένιος, silver στα Αγγλικά, άρα Σίλβια στην πιο όμορφη παραλλαγή του.

Δωροθέα: κι όμως αυτό το όνομα υπάρχει ακόμα. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για το Δώρα; Κρατάτε τη ρίζα του αρχικού ονόματος σε ένα ανάλαφρο υποκοριστικό.

Ευμορφία: σημαίνει όμορφη εμφάνιση, αλλά είναι ένα λιγότερο όμορφο όνομα. Για να το εξευγενίσετε, το Έμμυ είναι μια πολύ καλή επιλογή, όπως και το Εύα που είναι όμως πιο συνηθισμένο. Ακόμα πιο πρωτότυπο και εξίσου εύηχο είναι το Μόρφη.

Ζαχαρούλα: Ρένια για τα κορίτσια που στάζουν… ζάχαρη αλλά δεν θέλουν να είναι τόσο προφανές.

Ζαφειρία: το «Ζέφη» ή «Ζάφη» όχι απλά το ξεπερνά αλλά νομίζουμε ότι μπορεί να προστεθεί στη λίστα με τα πιο όμορφα γυναικεία ονόματα.

Ζηνοβία: Ζήνα ή αν δεν θέλετε να θυμίζει τη γνωστή τηλεοπτική Αμαζόνα, το Ζένια είναι ακόμα καλύτερο. Αν πάλι δεν σας αρέσει το γράμμα Ζ, επιλέξτε το ξεχωριστό Νιόβη.

Κυριακή: η ομορφότερη μέρα της εβδομάδας σε ένα όχι και τόσο όμορφο όνομα. Ύρια, λοιπόν, μπορείτε να φωνάζετε την κόρη σας που είναι βαφτισμένη Κυριακή.

Παγώνα: ψάχνοντας σε blog, «ψηφίστηκε» από πολλούς ως ένα από τα χειρότερα γυναικεία ονόματα. Το μετατρέπετε στο εύηχο Πένυ (με ένα ν γιατί με δύο, παραπέμπει στο Παναγιώτα) και τελειώσατε!

Πασχαλιά: Πασχαλίνα- Αλίνα! Τόσο απλά το «Πασχαλιά» γίνεται ξεχωριστό, εξωτικό και σίγουρα αξιοζήλευτο.

Τσαμπίκα: το όνομα που κυριαρχεί στο πανέμορφο νησί της Ρόδου, που όμως δεν είναι και τόσο όμορφο. Μετατρέψτε το σε Μίκα και ξεγνοιάστε.

Χρυσοβαλάντω: το δισύλλαβο Χρύσα είναι άξιο υποκοριστικό του πολυσύλλαβου και λίγο βίαιου στ’ αυτί «Χρυσοβαλάντω».

Αντρικά ονόματα

Αγησίλαος: το όνομα που παραπέμπει σε γνωστή ελληνική ταινία μπορεί να αλλάξει εντελώς σε ‘Αγης.

Ζαχαρίας: ακόμα ένα όνομα που θυμίζει ελληνική ταινία του 1960. Το Ζάχος, όμως, το εξευγενίζει αρκετά!

Ζώης: γεμάτος από ζωή, η οποία για να είναι ευτυχισμένη, καλύτερα να τον φωνάζετε με το όνομα «Ζήσης».

Θρασύβουλος: είναι ίσως το νούμερο ένα όνομα που αναφέρεται σε παρέες για το πώς δεν πρέπει να βαφτίσετε το παιδί. Αν, παρόλα αυτά, το προτιμήσετε, το Θράσος είναι πολύ καλύτερό του.

Θεμιστοκλής: ζητάμε ταπεινά συγγνώμη από τον αρχαίο Έλληνα στρατηγό και προτείνουμε το ανάλαφρο Θέμης για τα αγόρια που φέρουν τ’ όνομά του.

Ιγνάτιος: για ένα όνομα που μυρίζει… εκκλησία, το Άκης το αντικαθιστά περήφανα.

Ματθαίος: αν σας φαίνεται αρκετά χριστιανικό, το Μάνθος είναι η σύγχρονη και πιο ανάλαφρη εκδοχή του.

Μιλτιάδης: υπάρχουν πολλά όμορφα αρχαιοελληνικά ονόματα, όμως το Μιλιτιάδης δεν ανήκει σ’ αυτά. Γι’ αυτό, λοιπόν, Μίλτος.

Παρασκευάς: φυσικά δεν προτείνουμε το Βας- Βας, αλλά το εξευγενισμένο Πάρης που πολλοί Παρασκευάδες – με το δίκιο τους- χρησιμοποιούν. Μην το μπερδεύετε με το αρχαιοελληνικό Πάρις που γράφεται με «ι».

Στρατηγός: για το σπάνιο αλλά υπαρκτό όνομα του Στρατηγού, το Στρατής είναι μια τίμια και εύηχη παραλλαγή.

Ξενοφώντας: Ξένιος για να μικρύνει αλλά και για να γίνει πιο ελκυστικό το όνομα του αγαπημένου σας παππού. Το Φώντας είναι μια ακόμα επιλογή, ίσως λιγότερο δημοφιλής.

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια