Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Η ατραξιόν του τσίρκου που προσέλκυε θεατές από όλο τον κόσμο

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Η ατραξιόν του τσίρκου που προσέλκυε θεατές από όλο τον κόσμο

Δεν έχει πολλά χρόνια που οι θίασοι με τα freak shows περιφέρονταν με καμάρι. Επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την περιέργεια του κόσμου για τα τέρατα.

Άλλο ένα «τέρας» αυτής της εποχής ήταν και η γυναίκα με τα τέσσερα πόδια κατά κόσμον Τζοζεφίν Μιρτλ Κορμπίν, που γεννήθηκε σε κωμόπολη του Τενεσί το 1868. Έγινε η βασίλισσα των τσίρκο τεράτων της Αμερικής. Η σοβαρής μορφής γενετική διαταραχή την άφησε με δύο ανεξάρτητες λεκάνες δίπλα-δίπλα. Τα εξτρά πόδια αποτελούσαν τμήμα της δίδυμης αδελφής που δεν γεννήθηκε τελικά ποτέ. Κάθε μικρό εσωτερικό πόδι ήταν μάλιστα σετ με το εξωτερικό αντίστοιχό του. Η γυναίκα μπορούσε να κινήσει τις αποφύσεις αυτές, όχι όμως και να στηρίξει το βάρος της πάνω τους. Ήταν όμως και κάτι ακόμα που φιλοξενούσε η ιδιαίτερη ανατομία της. Η κοπέλα διέθετε δύο λειτουργικότατα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

Η Κορμπίν έγινε θρύλος στα αμερικανικά τσίρκο για τα τέρατα. Έβγαλε μια μικρή περιουσία και έζησε μια καλή και άνετη ζωή. Βρήκε την αγάπη, παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε υγιέστατα παιδιά.

Τα πρώτα χρόνια

Στις 12 Μαΐου 1868 γεννήθηκε η Τζοζεφίν Μιρτλ Κορμπίν. Στην κομητεία Λίνκολν του Τενεσί πάσχουσα από μια σπανιότατη γενετική διαταραχή. Το μικροσκοπικό σώμα της αγέννητης δίδυμης αδελφής της είχε αναπτυχθεί μόνο από τη μέση και κάτω. Αν και παρέμενε με δυσμορφίες, καθώς είχε μόλις τρία δάχτυλα σε κάθε πόδι. Η Μιρτλ μπορούσε να κουνήσει τα υποανάπτυκτα άκρα της αδερφής της, αλλά όχι να στηριχθεί πάνω τους. Την ίδια στιγμή την εμπόδιζαν να περπατήσει κανονικά. Το ένα της πόδι παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες. Στην πραγματικότητα, η γυναίκα με τα τέσσερα πόδια είχε μόλις ένα πλήρως λειτουργικό πόδι.

Το κορίτσι ήταν βέβαια υγιέστατο και αναπτυσσόταν κανονικά, καθώς τίποτα το παθολογικό δεν είχε ο οργανισμός της. Παρά ταύτα, έμελλε να γίνει αστέρι από τα γεννοφάσκια της. Περιλήφθηκε σε πλήθος ιατρικών επιθεωρήσεων. Κυκλοφόρησε μια σειρά από επιστημονικές μελέτες  για να περιγράψουν το αξιοπερίεργο του παρουσιαστικού της.

Η οικογένειά της σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τη γενετική της ανωμαλίας. Είχε άλλα εφτά παιδιά να θρέψει και πάσχιζε να τα βγάλει πέρα. Θέλησαν να εκμεταλλευτούν το φιλοπερίεργο του κόσμου, χρεώνοντας ένα μικρό εισιτήριο στη γειτονιά για χορταστικές ματιές στο μωρό με τα τέσσερα πόδια. Όταν όλοι οι γείτονες είχαν πληρώσει τον οβολό τους για να θαυμάσουν το περίεργο μωρό, η φαμίλια μετακόμισε σε κωμόπολη της Αλαμπάμα. Εκεί αναζήτησε νέα έκπληκτα μάτια.

Η ταμπέλα τέρας στη γυναίκα με τα τέσσερα πόδια

Στα 13 της μπορούσε να γίνει επαγγελματίας πλήρους απασχόλησης στο freak show του Τένεσι. Οι δουλειές από την εμπορική εκμετάλλευση της Μιρτλ πήγαιναν πολύ καλά. Το πρώτο μάλιστα προωθητικό υλικό για τη νέα ατραξιόν των τερατογενέσεων τη χαρακτήριζε «πρόσχαρη σαν καλοκαιρινή ηλιαχτίδα και τόσο ευτυχισμένη όσο η μέρα η ίδια».

Η Μιρτλ έμελλε να γίνει αστέρι του τσίρκου με τέρατα. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή του τοπικού περιοδεύοντος θιάσου. Δίπλα στον διαβόητο Φινέα Μπάρνουμ και τα «Ζωντανά Αξιοπερίεργά» του που θα γινόταν μεγάλη πρωταγωνίστρια των freak shows. Ο κόσμος έβρισκε ακαταμάχητα τα τέσσερα πόδια του «τέρατος» και η Μιρτλ συνέβαλε στη μαγεία του παρουσιαστικού της ντύνοντας τα δύο περισσευούμενα μέλη με τα ίδια παπούτσια και κάλτσες που φορούσε στα κανονικά της πόδια. Έδινε έτσι μια σουρεαλιστική αύρα στην κορμοστασιά της. Αυτό ήταν, το κοινό παραληρούσε για τα τέρατα και τη Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια, η οποία επισκίαζε τώρα όλες τις άλλες απόκοσμες ατραξιόν.

Το 1885 η μικρότερη αδερφή της Μιρτλ παντρεύτηκε έναν τύπο. Την επόμενη χρονιά ο αδερφός του, γιατρός Τζέιμς Κλίντον Μπίκνελ, ζήτησε επισήμως το χέρι της Μιρτλ από τους γονείς της. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε και τον Ιούνιο του 1886 παντρεύτηκαν. Οι κακές γλώσσες έλεγαν για την ένωση του γιατρού με τη 18χρονη αρτίστα ότι έγινε για τα λεφτά που κέρδιζε εκείνη. Αν και ο γιατρός τη θεοπαρακαλούσε να παρατήσει τη showbiz ήδη από την πρώτη στιγμή της ένωσής τους.

Ο γάμος της αποκάλυψε άλλο ένα ιδιαίτερο σημείο της ομολογουμένως παράξενης ανατομίας της. Στην αγέννητη δίδυμη αδερφή της είχε προλάβει να αναπτυχθεί σε ένα ακόμα σημείο, το αιδοίο. Κι έτσι η διπλή λεκάνη της Μιρτλ φιλοξενούσε δύο λειτουργικότατα γυναικεία όργανα.

Ο γάμος και η φάρμα

 

Ο Τζέιμς και η Μιρτλ στις αρχές της δεκαετίας του 1890,  εγκαταστάθηκαν σε επαρχία του Τέξας. Εκεί  αγόρασαν τη δική τους φάρμα για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Το αγροτικό ζεύγος έζησε ευτυχισμένο στη νέα γη και απέκτησε οχτώ παιδιά. Μόλις πέντε κατάφεραν ωστόσο να επιβιώσουν από τα πρώτα παιδικά χρόνια. Το 1910, όπως υποδεικνύουν τα δημοτολόγια της πολίχνης του Τέξας, η Μιρτλ ήταν μητέρα πέντε υγιέστατων παιδιών.

Η περίεργη ανατομία της με τα δύο αιδοία έμελλε να της φέρει νέα φήμη. Από την καταγραφή των τοκετών της, τρία παιδιά ήρθαν στον κόσμο από τη μία μήτρα και δύο από την άλλη. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι πράγματι αληθές. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τη Μιρτλ ήταν πάμπολλες και ο δαιμόνιος Μπάρνουμ είχε βάλει σε πολλές το χεράκι του. Αν και ιατρικώς μιλώντας, κάτι τέτοιο δεν ήταν αδύνατο. Στην ιατρική εγκυκλοπαίδεια «Ανωμαλίες και Αξιοπερίεργα της Ιατρικής», οι δυο συντάκτες της και γιατροί εξέτασαν τη Μιρτλ και παρατήρησαν έκπληκτοι ότι και τα δύο αιδοία είχαν εμμηνόρροια. Δηλαδή ήταν πλήρως λειτουργικά. Αν και οι σεξουαλικές λεπτομέρειες της οικογένειας Μπίκνελ έμειναν εντός των τειχών της αγροικίας.

Η επιστροφή στο τσίρκο για τέρατα

Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας έφθινε. Το 1909 η Μιρτλ αναγκάστηκε να βγει και πάλι στα freak shows όντας πια στα 41 της. Τώρα εμφανιζόταν σε σόου της Νέας Υόρκης και η φήμη που την ακολουθούσε εξαργυρώθηκε σε πρωτόγνωρες απολαβές. Το ζευγάρι ήθελε την επιστροφή της Μιρτλ στα τέρατα τσίρκων να είναι προσωρινή.

Το 1928 η Μιρτλ εμφάνισε στο δεξί της πόδι ένα δερματικό νόσημα, για το οποίο απευθύνθηκε στον γιατρό της. Διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο, μια πάθηση που σήμερα θα θεραπευόταν εύκολα με αντιβιοτικά, όχι όμως και στην εποχή που έζησε η Κορμπίν. Στις 6 Μάιου 1928, λιγότερο από μία βδομάδα από τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του γιατρού της, η Μιρτλ Κορμπίν θα έφευγε από τη ζωή ως η αλλοτινή βασίλισσα των freak shows, αλλά και καλή οικογενειάρχισσα και «φανταστική σύζυγος», όπως έγραψε στον επικήδειό της ο χήρος γιατρός. Σε μια εβδομάδα θα έκλεινε τα 60 χρόνια ζωής.

Η Μιρτλ έζησε σε μια εποχή που ο κόσμος λάτρευε να βλέπει τα «τέρατα» και εκείνη το εκμεταλλεύτηκε.

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια