Γονείς αυτιστικού παιδιού συγκέντρωσαν όλες τις συμπεριφορές που οδήγησαν στη διάγνωση

Γονείς αυτιστικού παιδιού συγκέντρωσαν όλες τις συμπεριφορές που οδήγησαν στη διάγνωση

Οι γονείς ενός νηπίου, της Έμμα, που έχει διαγνωστεί με αυτισμό, συγκέντρωσαν σε ένα βίντεο όλες τις συμπεριφορές της κόρης τους που τους προβλημάτισαν και τους οδήγησαν στους ειδικούς. Τα «βασικά σημάδια», όπως τα χαρακτήρισαν. Πιο συγκεκριμένα:

  1.  Το πιο βασικό σημάδι είναι ότι δεν είχαν βλεμματική επαφή με το παιδί. «Δεν κοιτούσε τη μαμά της, αλλά αλλού. Κάποιες φορές δίνει την εντύπωση ότι σε κοιτάει, αλλά κοιτάει πέρα από εσένα»
  2.  Δεν έδειχνε να ακούει το όνομά της. «Στην αρχή απευθυνθήκαμε σε ω-ρι-λα, γιατί νομίζαμε ότι ήταν πρόβλημα ακοής. Κάθε φορά που προσπαθούσαμε να τραβήξουμε την προσοχή της δεν μας κοιτούσε ή έδειχνε να μην το καταλαβαίνει».
  3. «Κάθε φορά που πηγαίναμε για ψώνια, έτρεχε σε έναν συγκεκριμένο διάδρομο, σε συγκεκριμένα προϊόντα, που τακτοποιούσε κάθε φορά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο». Το κάνει με τα πάντα, όπως εξήγησαν: με τα είδη μακιγιάζ της μαμάς, με τα χρώματα της ζωγραφικής της, με τα τουβλάκια της και με τα σταφύλια.
  4. Δεν δίνει σημασία σε άλλα παιδιά. «Το ξέρω ότι πολλά παιδιά δεν παίζουν με άλλα όταν είναι μικρά και αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά η Έμμα ούτε καν γυρίζει να τα κοιτάξει, κάνει σαν να μην είναι εκεί».
  5. Γυρίζει γύρω γύρω από αντικείμενα και από το πάγκο της κουζίνας, διαρκώς για μέρες. «Ή πηγαίνει κατά μήκος ενός τοίχου».
  6. Στην παιδική χαρά δεν ασχολείται π.χ. με την τσουλήθρα, αλλά βρίσκει μικροσκοπικά ξυλαράκια ή χώμα ή φύλλα και φτιάχνει στοίβες. «Είναι φυσιολογικό για νήπια, αλλά όχι όταν επαναλαμβάνεται συνεχώς και το νήπιο δεν παίζει με τίποτα άλλο».
  7. Έχει εμμονή με τα γράμματα. Ακόμα και όταν κλαίει, «λέει την αλφαβήτα, με τη σειρά. Αναζητά γράμματα σε καταστήματα, στην μπλούζα σου, παντού».

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια