Δημήτρης Λιγνάδης: Ποινή 12 ετών για 2 βιασμούς, αλλά εκτός φυλακής

Δημήτρης Λιγνάδης: Ποινή 12 ετών για 2 βιασμούς, αλλά εκτός φυλακής

Ο Δημήτρης Λιγνάδης βρήκε τις 30.000 ευρώ που απαιτούνταν, πλήρωσε την εγγύηση που ήταν ένας από τους όρους αποφυλάκισης και το μεσημέρι της Πέμπτης (14.07.2022) βγήκε από τη φυλακή. 

Ήταν λίγο μετά τις 14:00 και αφού είχε γίνει γνωστή η παρέμβαση της εισαγγελίας Εφετών που θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση για την αποφυλάκισή του, όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού. 

Ύστερα από 17 μήνες προφυλάκισης και την επομένη της καταδίκης του χωρίς ελαφρυντικά σε 12 χρόνια για δυο βιασμούς, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Συνοδευόμενος από τον συνήγορό του, Αλέξη Κούγια, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κοινή γνώμη εξαπατήθηκε και πως ο ίδιος θα δικαιωθεί στο Εφετείο.

«Δεν είναι η στιγμή να πω πολλά. Ποτέ δεν πίστευα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί όπως και δεν παρασύρθηκε. Ίσως να παρασύρθηκε μέρος της κοινής γνώμης. 1,5 χρόνο έπαιζαν μπάλα μόνοι τους. Τώρα δικαιούμαι να μιλήσω κι εγώ. Θα δικαιωθώ στο Εφετείο και θα αποκατασταθεί η αλήθεια» είπε αρχικά ο Δημήτρης Λιγνάδης. 

Και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Κούγια. «Ευχαριστώ από την ψυχή μου τον Αλέξη Κούγια. Με βοήθησε και με βοηθάει. Είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα και ως άνθρωπο και ως δικηγόρο», είπε. 

Η αναστολή στην έκτιση της ποινής για τον Λιγνάδη υπήρξε απότοκος του αιτήματος του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, που έδωσε μάχη να πείσει τόσο για την αναγνώριση ελαφρυντικών, κάτι που δεν πέτυχε, όσο και για να μην πάει ο Λιγνάδης φυλακή.

Η καταδίκη του για δύο από τους τέσσερις βιασμούς, που του είχαν αρχικά αποδοθεί, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Για τη μία περίπτωση με πλειοψηφία οριακή, τέσσερις ψήφους υπέρ της καταδίκης και τρεις υπέρ της αθώωσής του, ενώ στη δεύτερη πάλι με πλειοψηφία, αλλά ευρεία. Πέντε ψήφους υπέρ του να καταδικαστεί και δύο να απαλλαγεί. Σημειωτέον ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου και ακόμα ένας δικαστής μειοψήφησαν και στις δύο καταδίκες, ψηφίζοντας υπέρ της απαλλαγής Λιγνάδη.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες απαλλάχθηκε, η μία αφορούσε καταγγελία για βιασμό ενήλικου άνδρα το 2018, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε καν στο ακροατήριο για να υποστηρίξει την κατηγορία εις βάρος του, και εξ αυτού του λόγου το δικαστήριο ομόφωνα απάλλαξε τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ και ο εισαγγελέας της δίκης Κωνσταντίνος Κούντριας, που γενικά υπήρξε αυστηρός για την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, για τη συγκεκριμένη περίπτωση πρότεινε την απαλλαγή του.

Επίσης για ακόμα μία καταγγελία ο Δημήτρης Λιγνάδης απαλλάχθηκε με πλειοψηφία και εδώ (πέντε υπέρ και δύο κατά), ενώ οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο για τους δύο βιασμούς για τους οποίους καταδικάστηκε κινήθηκαν γενικά όχι σε υψηλά επίπεδα. Δέκα χρόνια για τον ένα και πέντε για τον άλλο. Τα πέντε χρόνια είναι η κατώτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί από τον νόμο σε κάποιον που δικάζεται για μια τέτοια εγκληματική πράξη. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, και πλέον καταδικασμένος, είχε αρνηθεί από την αρχή ότι είχε ανάμειξη σε βιασμούς, ωστόσο είχε παραδεχθεί τη σχέση του με νεαρά άτομα και είχε αποδώσει τις κατηγορίες εις βάρος του σε εκδικητικότητα και πολιτικές στοχεύσεις.

Πάντως, η δίκη Λιγνάδη που είχε φορτιστεί λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς αφορούσε καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανήλικων και νεαρών αγοριών, κατέδειξε πως το κίνημα κατά των σεξουαλικών κακοποιήσεων, ή άλλως «ελληνικό #MeToo», βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και σε κάθε περίπτωση έχει πάρα πολύ δρόμο να διανύσει. Βεβαίως έπεται η κρίση του δεύτερου βαθμού, που συνήθως προσφέρεται για οριστικό ξεκαθάρισμα τέτοιων υποθέσεων, αλλά η Δικαιοσύνη οφείλει με προσοχή να αντιμετωπίζει θέματα τόσο σοβαρά, όπως η σκοτεινή πλευρά μιας εγκληματικότητας που μόλις πρόσφατα άρχισε να αποκαλύπτεται.

Καρέ καρέ η αποχώρησή του από τις φυλακές

Η απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει, χωρίς ελαφρυντικά, τον Δημήτρη Λιγνάδη για δυο βιασμούς σε συνολικά 12 χρόνια κάθειρξης αλλά να τον αφήσει ελεύθερο με όρους έως την εκδίκαση της έφεσής του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και πολύ κόντρα. Η αποφυλάκιση του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη έγινε από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου είχε μεταφερθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της δίκης του. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια