Φωτιά στο Μάτι: Ηχητικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν ότι γνώριζαν από νωρίς για τους πρώτους νεκρούς

Φωτιά στο Μάτι: Ηχητικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν ότι γνώριζαν από νωρίς για τους πρώτους νεκρούς

Στην τελική ευθεία μπήκε η έρευνα της δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς ο αρμόδιος ανακριτής ρίχνει την αυλαία της ανάκρισης και η δικογραφία διαβιβάζεται στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος.

Ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων έκλεισε, ενώ έχουν προηγηθεί τα τρία αιτήματα του δικαστικού λειτουργού για αναβάθμιση της κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά. τα οποία, ωστόσο, δεν υιοθετήθηκαν από την Εισαγγελία.

Στα στοιχεία της δικογραφίας, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες, αποτυπώνεται το αλαλούμ που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες ενώ από το απομαγνητοφωνημένο υλικό, που προέκυψε μετά την κατάσχεση του καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) διαπιστώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες  γνώριζαν την ύπαρξη των πρώτων νεκρών πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτική είναι η συνομιλία, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αξιωματικού υπηρεσίας από το Κέντρο  Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την ώρα της επίμαχης σύσκεψης όπου ζητείται ενημέρωση για τους νεκρούς.

Ο επίμαχος διάλογος έχει ως εξής:

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε  σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε  παραλάβει έναν. Υπάρχουν  και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες, Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες .Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο . Αν είναι μέσα σε  σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το  ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία . Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά . Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα  που είναι για τις κρίσεις ,έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο . Έχουμε κάνει  ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

-Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα  για  τους νεκρούς ;

-Όχι. Ξέρω αυτή τη στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω  στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί.  Πάντως , η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή.

-Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς ,αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα .

-Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε …Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες .

«Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

Σε άλλη συνομιλία, μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του, καταδεικνύεται ο πανικός που επικρατούσε την ώρα της πύρινης λαίλαπας.

«Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης απευθυνόμενος στη μητέρα του η οποία με  τη σειρά της τον ενημερώνει πως  γνωρίζει  πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί ανέφεραν στην τηλεόραση  ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί .»Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» της απαντά ο πυροσβέστης.

Πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς , σε συνομιλία τους, που επίσης περιλαμβάνεται στην δικογραφία ,ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά  ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία καταγράφονται επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων από τις οποίες προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης  Ιουλίου 2018  δυο ελικόπτερα έλαβαν εντολή από τη διοίκηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας να μείνουν ακινητοποιημένα με σκοπό την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια