Γηροκομείο Χανιά: «Τους έβριζαν και τους έδεναν για ασήμαντους λόγους»

Γηροκομείο Χανιά: «Τους έβριζαν και τους έδεναν για ασήμαντους λόγους»

Το τελευταίο 24ωρο φουντώνουν όλο και περισσότερο οι καταγγελίες για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Οι εικόνες που περιγράφουν θυμίζουν κολαστήριο.

Έρχεται στο φως μια νέα μαρτυρία απο μια γυναίκα που ο οίκος ευγηρίας φιλοξενούσε τον θείο της:

«Τους έβριζαν, τους χτυπούσαν τα χέρια, τους έδεναν στο κρεβάτι για ασήμαντους λόγους. Ήταν κάτι δίσκοι που είχαν μία θέση για ένα φαγητό που ούτε μωρό δεν χορταίνει. Θυμάμαι τις γερόντισσες που πήγαινα στα δωμάτια και μου ζήταγαν νερό “πεινάω, σήκωσε με, σκέπασε με”»

Ο θείος της γυναίκας μπήκε στον οίκο ευγηρίας το 2017. Έμεινε εκεί για έναν χρόνο, διάστημα στο οποίο η υγεία του επιβαρύνθηκε.

«Όταν τον πήγαμε ήταν γύρω στα 100 κιλά και έφτασε να γίνει σκελετός. Έχασε τουλάχιστον 30 με 40 κιλά, υποσιτιζόταν οι άνθρωποι. Ήθελε να φύγει. “Πάρε με από δω. Πάρε με να πάμε στο σπίτι”.»

Στον οίκο ευγηρίας φιλοξενούνταν και άνθρωποι που δεν είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας, απλώς αναζητούσαν παρέα. Σε αυτήν την περίπτωση ανήκε και η μητέρα μιας γυναίκας που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας. Χαρακτηρικά ανέφερε για τη μητέρα της:

«Μου παραπονέθηκε την πρώτη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, γιατί άκουγε ουρλιαχτά. Σιγά-σιγά έβλεπα μία ακαμψία στο λαιμό. Προφανώς κάτι την πότιζαν, όπως κατάλαβα μετά.  Η μόνη της φοβία ήταν “πες τους εμένα να μην με ξυρίζουν γιατί όλες εδώ τις ξυρίζουν”»

Η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας μίλησε στην νέα τηλεόραση Κρήτης, θέλοντας να διαψεύσει τις καταγγελίες: «’Ολα αυτά τα οποία ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Εδώ κάνουμε ότι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας.»

Μια γυναίκα, έχοντας της μητέρα της φιλοξενούμενη στον οίκο ευγηρίας, υποστηρίζει πως τους εμπιστοσύνη και δεν ανησύχησε λεπτό για τη μητέρα της.

«Είναι 8 χρόνια εδώ η μητέρα μου και ακούγοντας όλο αυτό το θόρυβο που έχει γίνει αυτές τις μέρες, εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν ανησύχησα. Ούτε ήρθα, ούτε καν πήρα τηλέφωνο χθες.»

Το Υπουργείο έχει ήδη στείλει στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον ερώτημα για τις συνθήκες λειτουργίας του οίκου ευγηρίας, ενώ την ώρα που συγκεντρώνονται στοιχεία για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων κατά το επίμαχο διάστημα των τελευταίων δύο χρόνων είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί η έρευνα σε βάθος δεκαετίας και για παλαιότερους θανάτους»

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια