Κωτσόβολος: Πόσο πωλείται και ποιοί είναι οι επίδοξοι αγοραστές

Κωτσόβολος: Πόσο πωλείται και ποιοί είναι οι επίδοξοι αγοραστές

Διαρκώς μεταβαλλόμενη η ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών, αυτή τη φορά με τις εξελίξεις να αφορούν την εταιρεία «Κωτσόβολος» που με 93 καταστήματα και τζίρο στην προηγούμενη χρήση (2021-2022) στα 654 εκατ. ευρώ θεωρείται ο μεγαλύτερος «παίκτης» του κλάδου.

Την τελευταία δεκαετία, η εν λόγω αγορά είδε την «Ηλεκτρονική Αθηνών» να πτωχεύει (2016), ενώ το 2019 η MediaMarkt εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olympia και ακολούθησε η συγχώνευση με την Public, ενώ τέλος το «Πλαίσιο» μπήκε (το ίδιο έτος) στις λεγόμενες «λευκές συσκευές». Η ανακοίνωση της Currys (πρώην Dixons), όπου ανήκει η «Κωτσόβολος», δεν έπεσε ακριβώς ως κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο, το πωλητήριο δημιουργεί νέες συνθήκες κυρίως ως προς τους μνηστήρες του leader της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο βρετανικός όμιλος ενδιαφέρεται για την πώληση μέχρι και του 100%, ωστόσο, αν δεν υπάρξει αρμόζουσα πρόταση κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σημειώνεται πως τα έσοδα της «Κωτσόβολος» αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των εσόδων του βρετανικού ομίλου.

Οι αλλαγές ιδιοκτήτη της «Κωτσόβολος»

Πάντως, αν η πώληση της «Κωτσόβολος» ολοκληρωθεί θα είναι η πέμπτη φορά που η εταιρεία αλλάζει χέρια στα 73 χρόνια της ιστορίας της.

Όπως αναφέρει το capital.gr, «το ξεκίνημά της χρονολογείται από το 1950, όταν ο Παναγιώτης Κωτσόβολος δημιούργησε ένα μικρό κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών με δόσεις επί της οδού Αριστείδου, καθώς έπιασε τον παλμό της εποχής όταν αρκετά νοικοκυριά άρχισαν να εκσυγχρονίζονται αγοράζοντας ραδιόφωνα και κουζίνες. Το βασικό μήνυμα του Κωτσόβολου ήταν τότε “όλα χωρίς λεφτά”, αντικατοπτρίζοντας την πολιτική δόσεων που εφάρμοζε η επιχείρηση.

Επικεφαλής της επιχείρησης ανέλαβε ακολούθως ο Μαρίνος Παράβαλος, έχοντας ως κεντρικό μήνυμα το “Π. Κωτσόβολος – Νέα Γενιά – Αριστείδου 9”. Το 1993 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Φουρλής Trade ΑΕΒΕ και το 1998 εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Ράδιο Αθήναι. Έναν χρόνο αργότερα εισήχθη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τον Μάιο του 2000 η Κωτσόβολος συνεργάστηκε με τον βρετανικό όμιλο Dixons και το 2005 εξαγοράστηκε πλήρως από αυτόν. Ταυτόχρονα άλλαξε επωνυμία από Π. Κωτσόβολος σε South Dixons East Europe.

Ποιος μπορεί να αγοράσει την «Κωτσόβολος»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η αποτίμηση της «Κωτσόβολος» ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η πώληση μπορεί να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ. Στην εγχώρια σκηνή, πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν πως το «Πλαίσιο» δηλώνει «παρών» στις διαδικασίες, κάτι που – πάντα σύμφωνα με την Καθημερινή – είναι πιο δύσκολο να ισχύσει για την «Public» που ολοκληρώνει την συγχώνευση με την MediaMarkt. Οι ευρωπαίοι «παίκτες» είναι η Ceconomy (MediaMarkt/Saturn), που αποχώρησε όμως από την ελληνική αγορά το 2019, πωλώντας τη δραστηριότητά της στην Public, η Fnac, που επίσης αποχώρησε από την ελληνική αγορά το 2010, ενώ η Euronics αποτελεί ευρωπαϊκό όμιλο οικονομικού σκοπού, αποτελούμενη από μεμονωμένους λιανεμπόρους ηλεκτρικών συσκευών σε όλη την Ευρώπη. Το ενδεχόμενο να δείξει ενδιαφέρον κάποιο επενδυτικό fund δεν μπορεί να αποκλειστεί.